Header Ads

Pe Turnul IFMA


Ceaușescu voia să verifice lifturile ce urmau să fie puse în Casa Poporului. Deoarece turnul de testat ascensoare din 1972 avea doar 37 de metri, tovarășul a dat ordin să se construiască un altul mai mare, cu 37 de metri mai înalt decât turnul nemților de la Schneider (cu înălțimea de 77 de metri). Lifturile din Casa Poporului urmau să circule prin niște puțuri foarte adânci deoarece coborau mult sub nivelul solului, în adăpostul antiatomic. 


Așa a luat naștere Turnul IFMA (Întreprinderea de Fabricație și Montaj Ascensoare), în apropierea Gării de Nord, pentru siguranța conducătorului comunist. Este al doilea turn de testat lifturi ca înălțime din Europa, o laudă inutilă pentru cei 114 metri înălțime. Începând cu 1986 s-a muncit asiduu la înălțarea suprafeței de 400 metri pătrați. Astăzi este una dintre cele mai sigure clădiri din România în caz de cutremur, motiv pentru care se plănuiește transformarea lui într-un hotel. 10 comentarii:

 1. Super! Reperul din Crangasi! Existau la un moment dat planuri sa il darame, chiar daca erau doar niste zvonuri nefondate, ma bucur ca a ramas in picioare, chiar si ca spatiu publicitar pentru Tiriac Auto, dar vestea ca va fi transformat la un moment dat in hotel ma bucura mult! Am apreciat pozele, multumesc! O panorama 360 nu ai reusit sa faci sau e wip?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Te impiedici de antene in orice directie te-ai uita.

   Ștergere
  2. salut,daca ai nevoie de cineva care sa mearga cu tine prin astfel de locuri...lasa-mi un mesaj! sunt amator! :)

   Ștergere
 2. Salut! E greu de ajuns acolo sus? Sunt bodyguarzi sau nu e pazit? Ca as vrea sa fac niste poze la desenele de pe gardul de la gara(apar si in a 5-ea poza unele)

  RăspundețiȘtergere
 3. Sal io m-am urcat in turn de 2 ori odata in 2014 cu un prieten si odata in Primavera asta cu 2 baieti, a doua oara m-am smotocit cu gardieni ca sa pot fugi, sincer ma simt ciudat, ma bucur ca sunt si altii cu pasiunea mea dar sunt si putin ofticat ca a mai reusit cineva sa se urce acolo.
  Zilele astea si eu sunt in cautare de o noua priveliste.
  Bafta in continuare cu blog-ul

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Fain! eu in 2012 am reusit sa ajung acolo, noaptea. Acum ziua. Mersi si o zi minunata!

   Ștergere
 4. ba, am tot dat tarcoale turnului timp de vreo saptamana pana cand am deschis grilajul mai mult si am urcat. Sus era plin de gainat, fan si porumbei vii si morti si putea... a porumbei morti si gainat... dar cand ajungi sus vezi absolut tot bucurestiul. Luasem un binoclu cu mine si ma uitam la unii ooden birou de la 2km departare. A doua zi cand am venit, am observat ca gardianul infasurase o banda de metal destul de groasa in jurul grilajului si nu am mai putut intra

  RăspundețiȘtergere
 5. A mai incercat cineva sa intre si sa acceseze acoperisul turnului, in ultimul timp ? Se mai poate ajunge sus in vreun fel ? Tot cu scop fotografic doresc sa urc..

  RăspundețiȘtergere

Copyright © 2009-2017 by Reptilianul Collective. Un produs Blogger.