Header Ads

Fabrica CHIMOPAR


Am revizitat fosta fabrică Chimopar de pe Theodor Pallady nr.50 să văd câte s-au schimbat din vara anului 2012. Primul articol îl puteți găsi aici (click). Reiau și menționez că înainte aici a fost Fabrica de Pulbere a Armatei sau Pulberăria de la Dudești care a furnizat o parte din infrastructura necesară secolului 19. Ea a fost înfiinţată de generalul de artilerie al Armatei Române, Eremia Teofil Grigorescu, în anul 1895. A urmat Întreprinderea Chimică Dudești, iar mai apoi SC Chimopar SA, una dintre cele mai vechi firme din industria chimică românească. Reamintesc că în 1923, la Pulberăria Română au murit 23 de lucrători într-o explozie.8 comentarii:

 1. Am vazut zona pe google maps, e imens locul, l-ai vazut pe tot, i-ai gasit si bunkerul? Ma gandesc sa dau maine o tura pe acolo, e pazit?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu l-am vazut pe tot ca n-am avut timp. Nu sunt paznici, dar mai lucreaza unii pe-acolo.

   Ștergere
 2. Salutare!
  Nu încetez să mă mir cât de surprinzătoare pot fi căile... cui vrei tu.
  Uite, mă bag în seamă pentru că de locurile în care ai „tras” tu pozele astea mă leagă amintiri cale de vreo paișpe ani din viață. Drept să-ți spun, plânge ceva în mine când văd cum arată...
  Hai să-ți mai dau o informație statistică (tot morbidă, din păcate): în 10 noiembrie 1979 o explozie a unei cisterne de amoniac a provocat decesul a 28 de persoane. Mă rog, nu explozia în sine ci norul de amoniac propagat în urma exploziei.
  Doamne cum trece timpul!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Salut! ma bucur ca intalnesc oameni care au avut legatura cu locurile pe care le vizitez si sa aflu noi detalii. Multumesc frumos si, intr-adevar, timpul si toate celelalte trec, mai putin amprentele.

   Ștergere
 3. Se pare ca a fost dibuit locul si de altii .... Asa ca, pentru cei interesati, vizitati-l cat se mai poate
  http://www.economica.net/negoita-ridica-5-000-de-locuinte-sociale-in-locul-mallului-promis-de-milionarii-hergan-si-pomponiu_46953.html

  RăspundețiȘtergere
 4. Si pe mine ma leaga aminitiri..vreo 12 ani...l-am vizitat recent..totul ruina..cum este ruina industria romaneasca.Am avut sentimentul reintoarcerii in timp--m-am simtit la varsta aceea[24 de ani],dar si amaraciune ca nu ma mai regaseam in acel loc , acum ,numai ruine.Din 9 persoane pe care le-am vazut ,7 mi-au fost colegi.E groaznic cum o asemenea intreprindere a fost ruinata ;locul de cca 35 ha face obiectul ultimelor tranzactii ale acestei firme ,care precum unei fiinte isi da ultima suflare .Ultima suflare ,ii va imbogati pe cei care au distrus-o.

  RăspundețiȘtergere
 5. In pozele cu interiorul faiantat,daca nu ma insel,era instalatia de mercurice?!
  Cineva de mai sus ,vorbea sau intreba de buncare... Acele buncare , erau de fapt depozite subterane pentru pastrarea peroxizilor; temperatura era de maxim 4 grade Celsius. Daca mergeti acolo , o sa vedeti niste movile ...Acolo au fost aceste buncare...probabil, tot metalul a fost vandut..iar in toata zona din apropierea incintei a fost instalatia de Peroxizi, construita prin anii '70 dupa tehnologia englezeasca de ultima ora de la acel moment. Instalatia avea cca 25 metri si era numai metal pur foarte scump,pe care "privatizatorii"l-au considerat fier vechi.Acum este camp intins, si numai movilele se mai vad.

  RăspundețiȘtergere
 6. Acum este raiul tinerilor amatori de graffiti. În oraș le este interzis, iar aici nu ii deranjeaza nimeni sa își exerseze talentul pe pereții fostei fabrici

  RăspundețiȘtergere

Copyright © 2009-2017 by Reptilianul Collective. Un produs Blogger.