Header Ads

Bateria 14-15 Broscarei

In apropierea Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" se afla Bateria 14-15 Broscarei. Este situata in partea de sud-vest a Bucurestiului, o cale de acces directa fiind realizata iesind din oras spre Turnu Magurele.

Se stie ca, din 1960, amplasamentul a fost folosit ca depozit tranzitoriu de deseuri radioactive din toate unitatile nucleare si laboratoarele din Romania. Astfel ca, in bateria militara construita de Carol I pentru apararea Capitalei, s-au strans de-a lungul a doua decenii tone de deseuri radioactive. In 1978 a inceput golirea bateriei si ridicarea unui alt depozit la Baita-Bihor, care functioneaza si astazi. Dupa inca 7 ani deseurile tratate de la Magurele au fost imbarcate in aproximativ 6000 de containere si transportate in noul depozit. Decontaminarea zonei s-a facut pe o suprafata de 400 de metri patrati. S-a sapat 50 de cm, iar pamantul a fost tratat si pus in containere sigilate. Doza de radiatie in zona respectiva era, in acei ani, de sapte ori mai mare decit limita maxim admisa, sursa principala de radiatie fiind cobaltul.  

Mult mai recent, prin vara lui 2009, combustibilul nuclear uzat a fost repatriat in Rusia. Combustibilul are o vechime de 55 de ani, avand in vedere ca reactorul nuclear de la Magurele, livrat Romaniei de fosta Uniune Sovietica, a fost pus in functiune in 1957.

Institutul de Fizica Nucleara din Magurele

Bateria 14-15 BroscareiUn comentariu:

  1. Atenție, e Broscărie, nu Broscărei. Iar acea ”decontaminare” s-a făcut de ochii lumii și de blitz-ul presei. Zona Bateriei este și azi puternic contaminată. Aviz amatorilor!

    RăspundețiȘtergere

Copyright © 2009-2017 by Reptilianul Collective. Un produs Blogger.