Header Ads

Satul MighindoalaDespre satul Mighindoala / Engenthal din județul Sibiu am mai vorbit când realizam o documentare în 2013 pentru filmul Engelthal - Valea Îngerului. Este unul dintre locurile în care m-aș întoarce cu drag nu doar pentru a vedea evoluția bisericii săsești de care se ocupă Tara von Neudorf când mai stă pe-acolo, ci și pentru una dintre caracteristicile identitare ale satului. Așa cum numele spune, Engenthal este poziționat într-o vale îngustă și înconjurat de dealuri de peste 500 de metri altitudine. Este foarte ușor să te deconectezi de exterior în această bulă atemporală, unde natura ori îmbracă ultimele case și ruine rămase, ori face pact cu cei puțini care au ales să-și asigure un minim de confort pentru șederile lor sezoniere. Însă în acea zi din vara lui 2016 nu am întâlnit pe nimeni. 

Cred că este important să înțelegem că există șanse de a reclădi comunități în sate precum Mighindoala, Gherdeal, Felmer etc., atâta timp cât casele vor fi locuite de oameni de bună credință. Încurajez pe oricine care dorește să contribuie la asta și e conștient de resursele necesare și beneficiile rezultate, să cumpere case și să le locuiască. Și, nu în ultimul rând, să încurajeze și pe alții să facă acest lucru. Astfel, am creat mailul saxonhaus@gmail.com, cu scopul de a facilita strângerea de informații cu privire la casele de vânzare din satele slab populate, date care vor fi redirecționate către potențialii cumpărători.

Mai jos, un itinerariu pe drumul noroios care pleacă din Buia și urcă până în dealurile cu castani, intrând apoi în satul Mighindoala. Fotografii aflate sub proprietate intelectuală Harsany Intellectual Ventures

2 comentarii:

  1. Ti se oprește și lacrima în ochi și suflarea când vezi atâta distrugere.. într-un loc unde atât-de-lăudatul agro-turism ar face miracole DACĂ o mana de investitori gospodari ar prelua zona... offff Doamne! Dar... te pomenesti ca din senin va răsări ceva "afacere imobiliara" cu zona luata pe o...punguța cu doi bani :-(((

    RăspundețiȘtergere
  2. Am vizitat mighindoala,in urna cu aprox.30 de ani.fusesem la bunicul unui prieten,ce mai locuia în mighindoala,traseul l-am făcut pe jos din stenea pe valea furci,până în mighindoala,intorcandu-ne prin nesadoala,ce mai vremuri.

    RăspundețiȘtergere

Copyright © 2009-2017 by Reptilianul Collective. Un produs Blogger.