luni, 20 octombrie 2014

Cu documentarul la Astra Film Festival


foto © dragoș dumitru


Pe 8 octombrie, într-o zi bună de miercuri, am avut surpriza să văd foarte multe scaune ocupate la proiecția documentarului Engelthal - Valea Îngerului, care a avut loc la AstraFilm Cinema Studio, bineînțeles, în cadrul Astra Film Festival, mai exact în secțiunea non-competitivă Made in Romania. M-am bucurat foarte mult că a fost înțeleasă natura monografică a călătoriei unor tineri în încercarea lor de a ridica la un nivel mult mai accesibil numeroasele aspecte dintr-o zonă rurală izolată. Q&A-ul de după proiecție a lansat câteva discuții interesante cu privire la mijloacele cele mai oportune de a surprinde atmosfera satului, dar și despre viitoarele proiecte mai mult sau mai puțin legate de subiectul abordat în acest film. Pot să vă spun, în schimb, că plecare la Sibiu, cu ocazia festivalului, a fost una destul de productivă și plină de întâmplări și acțiuni spontane, care vor sta la baza următoarelor meniuri culturale semnate de aceiași trei, eu, George și Robert.
 Robert Casmirovici, George Pancencu și Alex Iacob (eu) la Q&A | foto © dragoș dumitru 
vineri, 10 octombrie 2014

Ansamblul rezidențial Evocasa Selecta
Evocasa Selecta este ansamblul rezidenţial din centrul Bucureştiului care face orice trecător să îşi întoarcă privirea, fiind o clădire unicat în peisajul arhitectural bucureştean. Însă, am ales să nu fiu un simplu trecător și am prins ocazia să privesc în interiorul clădirii cu arhitectură futuristă. Dincolo de paza asigurată permanent se află două parcări supraterană și subterană de tip Klaus, dar și suporturi pentru biciclete.


Am observat că, spre deosebire de alte ansambluri rezidenţiale noi, Evocasa Selecta oferă viitorilor proprietari de apartamente nu doar o locuinţă, ci un standard de viaţă. 


Clădirea de 10 niveluri cuprinde 77 de apartamente de 2, 3 sau chiar 4 camere, având la parter mai multe spaţii comerciale, iar la primul etaj spaţii de birouri. Este de remarcat faptul că faţada clădirii este realizată din piatră naturală, de la etajul 1 la 4, iar pereţi cortină cu tâmplărie de aluminiu. 


Pe scurt, caracterul exclusivist este creat de această fațadă curbată, ai cărei pereți-cortină conferă clădirii spiritul arhitectural contemporan.

Se pare că dezvoltatorul imobiliar Adama a realizat acest proiect într-o zonă atent aleasă. Ansamblul rezidențial Evocasa Selecta se află în imediata apropiere a Foișorului de Foc și la numai 2 paşi de principalele zone centrale de interes ale oraşului – Teatrul Naţional, Piaţa Universităţii și Piaţa Romană.


Când am intrat în clădire am observat holurile spațioase tapetate cu granit, marmură și împodobite cu oglinzi. Ele fac parte dintr-un proiect gândit special pentru a se distinge prin eleganţa arhitecturii şi luxul finisajelor. Cele 77 de apartamentele sunt de departe unele dintre cele mai dotate și cuprind finisaje de cea mai bună calitate - uși Pinum, tâmplărie din aluminiu Reynaers, parchet Berti, plăci ceramice Marazzi, obiecte sanitare Phillip Stark și, bineînțeles, căzi Jacuzzi.


Am rămas uimit de formele variate ale acestor apartamente, fapt pentru care fiecare pare diferit și compartimentat altfel. În orice caz, spațiile sunt mari și confortabile, iar cel mai mult mi-a plăcut că dispun de o vedere încântătoare către Foișorul de Foc (vezi primul articol), căci terasele sunt largi de până la 150 de metri pătraţi și poți observa lejer cele mai importante obiective din oraș.  

Ce-i drept, Evocasa Selecta se bucură și de recunoaștere internațională. În 2013, ansamblul rezidențial dezvoltat de Adama a obținut premiul Highly Commended Award la etapa europeană a bine-cunoscutei competiții International Property Awards, fiind singurul proiect rezidențial din România care a primit o astfel de distincție anul trecut.Web: http://www.evocasa-selecta.ro 
Adresa: Bd. Ferdinand nr. 58, Sector 2, Bucuresti 
Persoana de contact: Alina Necula, Head of Marketing & Sales Adama, 0728 109 907

joi, 2 octombrie 2014

Lipscani 33
De curând am vizitat o casă părăsită din inima Bucureștiului și am fost intrigat de lipsa unor date clare cu privire la trecutul ei. Astfel, am încercat să fac o mică investigație pe care am lăsat-o incompletă din lipsa informațiilor. 


La parterul clădirii de pe strada Lipscani nr. 33 se afla, până acum nu mult timp, restaurantul Margo Lounge Caffe. În subsol se putea găsi The Vault Club, situat într-o fostă trezorerie a Băncii Agricola, conform unor surse. N-am aflat dacă într-adevăr aici a existat o anexă a acestei bănci sau dacă sediul a fost mutat din clădirea de la intersecția Căii Victoriei cu strada Lipscani. Cert este că imobilul din Lipscani 33 a fost construit înainte de 1930. Mai exact, la acea dată exista doar corpul principal cu balcoane, iar mărirea imobilului a avut loc în etape diferite, probabil o dată în 1934, iar a doua oară în 1972. De asemenea, în planul cadastral din 1911 figurează numele familiei de bancheri Chrissoveloni, iar peste 73 de ani, în spațiul mărit după dubla extindere se afla Centrul de Construcții și Montaj (Centr. Constr. Montaj). După Revoluția de la 1989 clădirea a găzduit mai multe firme, printre care și Apromatco S.A., urmând ca în jurul anului 2009 parterul și subsolul să devină restaurant și club.

Palatul Societății de Asigurări Dacia, fostul sediul provizoriu al Băncii Agricola. Intersecția Calea Victoriei cu Lipscani
Lipscani 1930

Lipscani 1960 - via muzeuldefotografie.ro. Aripa dreaptă nu era construită încă. În locul ei se afla un magazin de textile.
Lipscani 1986 by Urbán Tamás via fortepan.hu
Hartă Lipscani 1911
Hartă Lipscani 1984 via urban-plan.ro