Header Ads

Priveliştea de pe ansamblul rezidențial Evocasa Selecta

Oricât de aglomerat şi agitat pare Bucureștiul, există exemple de locuințe de unde poți admira o mare parte dintre cele mai cunoscute clădiri ale Capitalei chiar din confortul propriei canapele. Și totul doar rotind privirea de jur împrejurul ferestrelor locuinței tale. 
Un astfel de exemplu este ansamblul rezidențial Evocasa Selecta, un proiect central, aflat la o aruncătură de băț de Foișorul de Foc. Nu doar că oferă o priveliște citadină contemporană, dar și construcția în sine este un statement: o clădire de 10 etaje, cu fațada realizată din pereți-cortină și cărămidă, în formă de navă – o construcție-unicat în peisajul arhitectural modern al Bucureștiului. 

Cu terase generoase ce înconjoară, în multe dintre cazuri, suprafața locuinței, ai putea privi din aceste apartamente următoarele clădiri notorii: 


Dat în folosință în 1892 ca turn de observație împotriva incendiilor, Foişorul de Foc era la sfârșitul secolului al XIX-lea cea mai înaltă construcție a orașului, iar lucrările de construcţie au durat numai doi ani, între 1890 și 1892. Turnul proiectat de George Mandrea, profesor la Şcoala de Arhitectură din Bucureşti, a fost gândit iniţial ca rezervor de apă, însă Primăria a constatat că nu are la dispoziție pompe suficient de puternice care să ridice apa la nivelul rezervorului. Astfel, timp de 42 de ani, turnul de 42 metri înălțime a funcționat doar ca post de pompieri până când alte clădiri mai înalte au fost construite în Capitală. În prezent, Foișorul de Foc găzduiește Muzeul Național al Pompierilor Români, obiectivul turistic serbând anul trecut 50 de ani de existență. 

Hotelul Intercontinental a fost construit între anii 1968-1970 după planurile arhitecților Dinu Hariton, Gheorghe Nădrag, I. Moscu și este una dintre cele mai înalte clădiri din oraș și din România, fiind şi primul hotel de 5 stele din ţară. Până în 2004, a fost cea mai înaltă clădire din București. Cu cele 22 de etaje ale sale, hotelul înalt de 77 de metri avea o formă ce oferea oaspeților o panoramă unică. Un detaliu interesant este faptul că la etajul al 19-lea se află Apartamentul Imperial, utilat cu mobilă albă din lemn de nuc, poleită cu aur, cu obiecte de iluminat din sticlă de Murano, dar şi cu un pian alb cu coadă în stare perfectă de funcţionare, marca Stainway&Sons. 


Palatul Parlamentului este a doua clădire ca dimensiune din lume, după cum mulți dintre noi cunoaştem, dar şi cea mai grea şi cea mai scumpă clădire administrativă din lume. Ea măsoară 270m x 240m, 86m înălțime și 92m adâncime. Are 9 nivele la suprafață și alte 9 subterane. Construcția clădirii a început din 1983, în urma unui concurs național de reconstituire a Bucureștiului de după cutremur, câștigat de arhitecta Anca Petrescu. La construcție au participat 700 de arhitecți și aproximativ 20000 de muncitori care au lucrat în trei ture, 24 ore pe zi. Edificiul poate fi considerat şi o piatră de mormânt gigantică pentru un cartier care, până în urmă cu 30 de ani, părea desprins din perioada interbelică.  


„Parcul de Cultură şi Sport 23 August“ se întindea pe o suprafaţă de 60 de hectare şi a fost inaugurat la 1 august 1953, la doar cinci luni după începerea lucrărilor. Elementul principal al parcului era stadionul, ce avea capacitatea-record de 80000 de locuri, iar în jurul său se aflau alte terenuri de sport, spaţii de agrement şi cultură. Arena, alcătuită din 21 de terenuri de sport, avea o capacitate de 7000-8000 de locuri în tribune. Stadionul Național a fost complet refăcut și modernizat, iar lucrările au fost finalizate în 2011. În prezent, are o capacitate de 55600 de spectatori și este cel mai mare stadion din țară.


Chiar dacă majoritatea asociază clădirea de pe Bd. Pache Protopopescu cu sediul în care Pro TV-ul a făcut istorie în ultimii 20 de ani, construcția exista dinaintea acestui moment. Anterior, în incinta clădirii, a funcționat un institut de cercetări în domeniul hidrotehnic. Recent și Pro TV-ul a părăsit clădirea, în incintă fiind păstrat doar studioul de știri.


Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” a luat ființă în anul 1865, ca o subdiviziune a liceului „Sf. Sava”, iar sediul lui s-a schimbat succesiv până în 1925, când au fost finalizate lucrările la clădirea din Bd. Pache Protopopescu, unde se află şi acum. Rând pe rând au fost ridicate clasele de curs, laboratoarele de botanică, zoologie, geografie, acquarium, biblioteca, a cărui fond iniţial de carte s-a ridicat la 20000 de volume şi care a fost deschisă înca de la început marelui public, internatul, o sala de spectacole cu peste 1000 de locuri, o capelă înzestrată cu unul dintre puţinele paraclisuri dintr-o unitate şcolară din Romania acelei epoci, şi un amfiteatru.Clădirea cu o arhitectură futuristă este o declaraţie elegantă a felului în care ar trebui să arate centrul Bucureştiului – o combinaţie între arhitectura citadină veche cu un twist spre modernism. 

Clădirea de 10 niveluri se întinde pe o amprentă la sol de 1.803 mp şi cuprinde 77 de apartamente, având la parter spaţii comerciale, iar la etajul unu spaţii de birouri. Faţada clădirii este realizată din piatră naturală, de la etajul 1 la 4, şi pereţi-cortină cu tâmplărie de aluminiu. 

Faţada curbată şi clădirea cu o formă deosebită creează ansamblului Evocasa Selecta un caracter exclusivist, în timp ce pereţii-cortină conferă clădirii spiritul arhitectural contemporan. 

4 comentarii:

 1. 134.000 un apartament cu 2 camere ? La banii astia cumpar vila in Bucurestii noi, tot in centrul bucurestiului :)
  Sincer sa fiu nu mi se pare o zona foarte buna, poate si din cauza ca sunt multe cladiri parasite unde s-au stabilit persoane dubioase.
  http://www.capital.ro/luxul-nu-mai-atrage-adama-a-vandut-sapte-apartamente-de-lux-in-trei-ani.html

  RăspundețiȘtergere
 2. nu stiu daca a plecat sau nu comentariul ...

  RăspundețiȘtergere
 3. In primul rand spuneam ca e un proiect sinistru prin presiunea pe care o pune pe zona. E o mizerie speculativa care e ca o nuca in perete in locul ala si cu o densitate ingrozitoare, mai mare decat "indesirile" din vremea lui Ceausescu. In aceste situatii stau cu sufletul la gura si astept satisfactia meschina pe care s-o incerc cand "dezvoltatorul" intra in faliment pentru ca n-ar putea sa vanda macar jumatate din astfel de odiosenii poleite cu "lux" ... Speculantii merita sa piarda in chinuri pentru ca ei distrug orasul si mediul social.
  In al doilea rand te intrebam daca ti-ai luat drona ca nu stiu cum ai facut fotografia a doua?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu a ajuns primul comentariu. Da, parerile sunt impartite si nu, nu am drona. Este o fotografie data de ei, in urma unei colaborari.

   Ștergere

Copyright © 2009-2017 by Reptilianul Collective. Un produs Blogger.