Header Ads

Filmul Engelthal-Valea Îngerului disponibil pe internet


În luna octombrie a anului trecut, eu împreună cu George Pancencu și Robert Casmirovici am pus pe hârtie primele idei pentru realizarea unui film documentar despre o zonă a Transilvaniei și am început să cercetăm câteva sate abandonate. Atenția ne-a fost captată de un loc foarte izolat, aflat undeva între Sibiu și Mediaș. Satul din secolul al XIV-lea purta mai multe nume - Mighindoala, Engenthal (din germană - valea îngustă) sau Engelthal (valea îngerului), toate având o rădăcină comună, inspirată din forma reliefului, dar și din aspirațiile sătenilor. După 1980 el a fost abandonat din cauza lipsei suprafețelor agricole, a alunecărilor de teren și izolării. Când am mers acolo nu mai era nimeni. Ne-a însoțit un localnic din satul învecinat Buia și ne-a arătat locurile din Engelthal unde el a copilărit. Într-o altă vizită l-am găsit pe Tara von Neudorf, un artist din Sibiu care a concesionat biserica săsească din sat pe o perioadă de 30 de ani. Practic, el e singurul om care mai locuiește acolo din când în când. Tara intenționează să restaureze biserica și altarul și să picteze interiorul ei cu scene din istoria sașilor. Astfel, am surprins și ineditul prin prezența acesui om într-un mediu devenit destul de ostil civilizației. 

Am lucrat în total vreo 4 zile pe teren și mai multe ocupându-ne de montaj și comentariu. Mă bucur că am reușit să fac din filmul ăsta o călătorie către un loc unde natura și-a spus ultimul cuvânt. În acest itinerariu am surpins scene din satele vecine, ruinele unui castel în care a locuit Mihai Viteazul și multe altele. Am înțeles că se poate face un film bun cu un minim de aparatură, nici aia mult prea sofisticată, dar și cu ajutorul celor care cred într-o idee. 

Filmul a apărut pe Dailymotion! Vizionare plăcută! 

Engelthal - The Valley of The Angel de reptilianul


6 comentarii:

 1. Am sters din greseala comentariul. Imi pare rau! Da, pentru a vedea filmul costa 2 euro. Momentan nu e gratis pe net. Pe 24 aprilie va fi proiectat la Cinema Union din Bucuresti.

  RăspundețiȘtergere
 2. Nu prea m-am mai uitat la TV in ultima vreme asa ca abia de cateva zile am zarit o reclama care se folosea de ideea explorarilor tale asa ca te includea. Felicitari pentru expunere!

  RăspundețiȘtergere
 3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 4. Am vazut filmul. Foarte interesant si va multumesc. Si in SUA sunt orase abandonate de Anasazi. Este greu sa vad cladiri minunate ca au prabusit. Citesc si Der Spiegel si nu cred ca toti germani sunt foarte multumiti cu viata lor. N-am nici o legatura culturala cu sasii, dar stiu si am respect pentru istoria lor. Nu vor uita sasii.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Va multumesc si eu pentru feed-back! sunt multe astfel de comunitati in pericol de abandon.

   Ștergere

Copyright © 2009-2017 by Reptilianul Collective. Un produs Blogger.