Header Ads

Blocul Rosenthal
Înaintea celui de-al doilea război mondial, Banca Națională a României (BNR) a decis să contribuie la bunăstarea propriilor angajați și a construit pe un teren de 2 700 metri pătrați, cu aproximativ 35 de milioane de lei, Casa de pensiuni, împrumuturi și ajutoare a funcționarilor BNR, sub supravegherea arhitectului șef al băncii centrale, Radu Dudescu. Tot el a pus aici bazele Asociației culturală și sportivă a funcționarilor BNR, unde organiza cursuri gratuite de limbi străine, excursii în afara Bucureștiului și punea bancherii să facă sport.
Clădirea a fost construită în locul fostului magazin de lux cu porțelanuri fine numit Rosenthal, de unde și denumirea populară a locului. Avea un subsol pe două niveluri, cinci etaje de birouri, o sală de conferințe la etajul șase, una de sport cu anexele necesare la șapte și un bufet la opt. Parterul era rezervat spațiilor comerciale oferite spre închiriere. Era pentru prima dată când în București se construia o clădire cu prăvăliile retrase de la stradă, care permitea pietonilor să circule pe sub arcade, adăpostiți de ploaie sau feriți de căldură. Până în anii 90, când clădirea a fost abandonată, iar arcadele ei au devenit toalete publice.

5 comentarii:

 1. Situatia administrativa a acestei cladiri este un total mister pentru mine. Pentru ceva atat de bine plasat este de neinteles starea unei constructii care nici nu este atat de veche

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si e foarte masiva. Inclin sa cred ca este pastrata in adormire pana la momentul oportun ales de BNR sau cine il detine acum.

   Ștergere
 2. Stemele de pe cladire sunt impresionante!
  Blocul Rosenthal merita o soarta mai buna, ma mir ca nici un afacerist nu incearca sa infiinteze aici un magazin sau restaurant.


  Ar trebui realizat un top al cladirilor parasite de pe Calea Victoriei sau din zona Centrului Vechi in frunte cu Banca Marmorosch Blank de pe strada Doamnei, Studioul de Teatru Casandra de pe strada Franceza, Palatul Nifon Mitropolitul ..

  RăspundețiȘtergere
 3. Reclama cu Portelanuri Rosenthal:
  https://scontent-b.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/v/t1.0-9/68531_138453602876050_6395333_n.jpg?oh=986d4ca309c54f918185b4bafe51e63f&oe=54E6C12C

  RăspundețiȘtergere

Copyright © 2009-2017 by Reptilianul Collective. Un produs Blogger.