Header Ads

Spitalul Filantropia


Majoritatea celor din Sectorul 1 au văzut faţada Spitalului Filantropia, cea care dă spre Piaţa Victoriei, dar nu au avut curiozitatea să meargă prin spate ca să privească și restul clădirii. În poze puteți vedea ce a mai rămas din corpurile abandonate ale spitalului (corpurile C și D), care au ajuns să fie prădate de toţi vânătorii de fier vechi de etnii incerte. Statul a încercat să le consolideze, dar s-a plictisit repede şi a lăsat totul în plata paznicilor care vin să alunge trecătorii curioşi care staţionează pe trotuar.
E o poveste cam sumbră pentru o clădire care a fost al treilea spital din Ţara Românească. Deşi nu pare, centrul a fost construit pe la începutul secolului XIX, sub numele de Spitalul Iubirii de Oameni, printr-o strângere de donaţii organizată de Dumitru Caracaş, directorul Spitalului Pantelimon, care se angajase să muncească gratis aici până la finalul vieții. Era un macedonean de neam vechi, numit așa de turcii din Macedonia, din cauza sprâncenelor negre şi stufoase. El era medicul primar al Bucureştiului şi a fost şi cel care a recomandat cultivarea cartofului la noi, deci ar trebui sanctificat de toate fast-food-urile şi studenţii români.
Pe plăcuța de la intrare am aflat că responsabil pentru consolidarea celor două corpuri este SC Prominvest Carpați Nord SRL, o firmă în pragul falimentului, ca să înțelegem și noi de ce unul dintre cele mai vechi spitale a ajuns să aibă nevoie de îngrijiri medicale.


Am aflat că într-o anexă a spitalului se întâlneau membrii celei mai tari grupări artistice radicale de după Cel de-al Doilea Război Mondial, Acvilele Albe. Ei numeau acest loc Incubatorul și erau un fel de hipsteri ai secolului XX, care nu agreau niciun tip de ideologie. Urau regimurile politice şi îndoctrinarea atât de mult încât au decis să se izoleze complet. Erau în jur de 70 de artişti, filozofi şi scriitori, o parte dintre ei refugiaţi din Basarabia şi Bucovina, ajunşi în Bucureşti încă din 1940. O parte erau români de origine poloneză ameninţaţi cu deportarea, o parte foști legionari, toţi dezamăgiţi de structurile politice de care aparţinuseră.
Prin 1948 Incubatorul a fost atacat de regim. Acvilele au fost arestate și li s-au înscenat procese în care erau acuzaţi că sabotau regimul şi voiau să pornească un nou război mondial. Pe pereţii Incubatorului se puteau găsi însemne precum „Gândeşte pentru tine!” sau „Mâncarea deja mestecată = VOMĂ” , cât și instalații artistice sculpturale deosebite.Am trecut prin spital și prin sediul păsărilor solitare, am înfruntat norii și am ocolit seringile periculoase găsite pe jos. Spitalul Filantropia nu e abandonat de tot, dar mi se pare sinistru ca, lângă partea activă, curată, unde sunt şi acum trataţi oameni, să fie clădirile astea care strâng jeg, aurolaci şi dihănii. Mă rog, probabil ăia de la Ministerul Sănătăţii gândesc că, de la atâta diversitate în decor va crește imunitatea bolnavilor.

Surse

Vezi și


3 comentarii:

 1. Azi am fost acolo si e genial...pacat ca sta sa cada

  RăspundețiȘtergere
 2. Întrebari:
  cum se ajunge in partea abandonata?
  te opreste cineva daca te vede acolo?

  RăspundețiȘtergere
 3. Aprecierea mea este pentru medicul Brad, care este cel mai bun doctor care îmi șterge lacrimile.
  de-a lungul anilor am fost pe internet de mulți ani și nu am reușit să văd oamenii de încredere și în ziua în care am văzut acest lucru nu respectă cuvintele sale.
  când am ajuns în Statele Unite ale Americii, am fost orientat aproximativ 60% au boală de rinichi și pot dona rinichi fior prietenii lor și familia lor?
  L-am contactat si el ma asigurat că eveything, am făcut lucrurile necesare, deși m-am speriat, dar am fost foarte impresionat, deoarece el a spus cum pot să vă dau bani atunci când eu nu știu adresa ta decât să-l creadă când a verificat mA.
  Doctorul Brad ma salvat după ce am fost scamat și mi-am donat rinichiul.
  fondul de transfer inițial: 20.000 de dolari prin transferul de bani din vestul uniunii.
  compensare: 450.000,00 $, avansuri: 200.000,00 $
  Dacă nu vă place,
  Nu este înregistrată IFKF și NKF.
  Află despre doctor acum.
  e-mail: bradbrown3310@gmail.co

  RăspundețiȘtergere

Copyright © 2009-2017 by Reptilianul Collective. Un produs Blogger.