Header Ads

Clădirea Românească


Am aruncat curios o privire acum câteva zile la tablourile dintr-o sală de expoziţie numită Galeria IRECSON. Ea se află în blocul Clădirea Românească din Piaţa Naţiunilor Unite (fosta Senatului) şi, până pe 4 aprilie, va curpinde lucrările de artă ale lui Ion Murariu (1922-2012), pictor şi mare acuarelist român care a locuit în acest bloc. 
Blocurile Clădirea Românească şi Agricola-Fonciera au fost construite în jurul anului 1926 după planurile arhitecţilor Paul Smărăndescu şi Petre Antonescu şi erau sediile unor societăţi de asigurări. Ele mai sunt cunoscute şi sub denumirea comună de imobile cu gloriete, după detaliile arhitectonice care le individualizează, mai exact glorietele cu coloane de pe terasele superioare. 
Am explorat arta de la parter cu mare plăcere, iar apoi am urcat contemplativ scările de marmură, citind diverse mâzgăleli şi însemne de pe pereţi. Bineînţeles, era aproape imposibil să ratez terasa. Iata mai jos imagini cu cele povestite.

La intervenţia lui Adrian Crăciunescu şi după o mică revizuire prin albumele vechi ale oraşului am corectat câteva erori atât de frecvente pe internet: confundarea denumirilor celor două blocuri. Mai multe informatii aflati din articolul lui: http://a-craciunescu.blogspot.ro/2013/03/palatul-agricola-fonciera.html.

Glorietele cu coloane de pe blocul Clădirea Românească
Blocurile Clădirea Românească în stânga şi Palatul Agricola-Fonciera în dreapta.Galeria IRECSON. Expoziţia comemorativă de acuarelă şi pictură semnată Ion Murariu.
La ultimul etaj
Piaţa Naţiunilor Unite
Detalii arhitectonice 16 comentarii:

 1. E invers, Agricola Fonciera e ala mai mic desi toate sursele internet repeta aceeasi eroare. Ala mare e facut de Petre Antonescu si a gazduit birourile Adriatica

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dar zau ca nu mai stiu ce sa cred :)).. ai vreo sursa sigura? o carte ceva

   Ștergere
  2. In completarea a ceea ce a spus @Tib, as mai spune ca Petre Antonescu era director la Soc. Cladirea Romaneasca.
   Am sa-ti fac o scurta postare dedicata maine cel mai tarziu

   Ștergere
 2. Am găsit doua imagini in care pe clădirea din dreapta apare numele Agricola si pe cea din stânga Soc. Cladirea Românească: http://dl.dropbox.com/u/66100859/Agricola.zip

  RăspundețiȘtergere
 3. Foarte faine pozele a 2 dintre cladirile mele preferate din Bucuresti :)

  RăspundețiȘtergere
 4. In imaginile vechi, cladirea din dreapta apare cu reclama Adriatica, poate ca numele cladirii din dreapta ar trebui sa fie Adriatica Agricola Fonciera iar cea din stanga Adriatica Trieste.

  RăspundețiȘtergere
 5. In lista abonatilor telefonici din Anul 1938, capitolul Reprezentante Asigurari - poti gasi o reclama pentru Societatea AGRICOLA FONCIERA.

  RăspundețiȘtergere
 6. In caz ca te mai intereseaza subiectul, am gasit alte poze vechi: http://dl.dropbox.com/u/66100859/Piata%20Senatului.zip

  Ar fi interesant de identificat ce scrie pe Clădirea Românească, in partea dinspre Calea Victoriei.

  RăspundețiȘtergere
 7. Am o intrebare, daca imi poti raspunde... cum ai trecut de usa care da pe terasa?

  RăspundețiȘtergere
 8. Excelente fotografiile(ca de obicei) si utile precizarile
  din comentarii.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc, intr-adevar, si mie mi s-au parut foarte utile :D

   Ștergere
 9. Poti sa detaliezi exact cum ai patruns in cladire? Pe la ce intrare, pana unde ai ajuns cu liftul, cum ai ajuns.. acolo sus :)

  RăspundețiȘtergere

Copyright © 2009-2017 by Reptilianul Collective. Un produs Blogger.