joi, 27 decembrie 2012

Revelion 2013

Cu câteva zile înainte de a intra în anul 2013 m-am urcat pe niște blocuri din apropierea Cișmigiului. Încălzit de vinul fiert și mereu încercând să descopăr noi locuri, vă doresc cel mai frumos revelion și un an plin de înălțimile așteptărilor și împlinirilor!

UPDATE: Exploratorii vor petrece revelionul la înălțime și se vor întoarce cu imagini și cronici ale momentului dintre ani. 

marți, 25 decembrie 2012

Casa Demetru Ion Dobrescu

Pe strada Popa Rusu la numărul 24 se află casa în care a locuit juristul Demetru Ion Dobrescu (1869-1948),  cel care în 1928 avea să devină primar al Bucureștiului. „Un popor nu valorează decât atât cât valorează capitala sa“, spunea el, un mesaj venit alături de numeroase propuneri de a modela orașul pe care la slujit. În 1892 Dem I. Dobrescu cumpără terenul de pe str. Popa Rusu și clădește minunata casă. Ea trece după o perioadă de timp sub proprietatea maiorului Eracle „Petroride“ (Retoride), conform planurilor cadastrale din 1895. Astăzi, în loc să se afle în lista monumentelor istorice, poate fi găsită în rubrica anunțurilor de închiriere.   
În interior sunt urme de încercare de renovare. Dar munca a fost abandonată din anumite cauze. Altcineva să se ocupe de povara bietului proprietar. 

Str. George Vraca nr. 6

Pe strada George Vraca la nr. 6 se află o casă proiectată de Dimitrie Maimarolu, arhitectul Palatului Patriarhiei și cel al Cercului Militar Național. Acum trei ani, pe ea atârna un afiș care anunța că e de vânzare. Încă de pe-atunci era abandonată și în paragină. Proprietarii n-au avut timp să se îngrijească de vechea construcție și au ales să o dea altora în stare măcar s-o dărâme. Din nefericire pentru ei, în 2010 a fost clasată ca monument istoric, dar decizia n-a făcut altceva decât să stagneze distrugerea imobilului la parterul căruia cândva se afla un mic atelier de sculptură și o farmacie. Astăzi geamurile mari ale ferestrelor de la parter au fost înlocuite cu un zid din cărămizi folosit pentru tag-uri si graff-uri. Din când în când mai este vizitat de „studenții de la arhitectură", dar omul în grija căruia a fost lăsată casa nu prea lasă oameni să intre cu una cu două. Am înțeles de la el că actualul proprietar dorește modificarea casei: păstrarea fațadei și construirea în interiorul clădirii a unui bloc.La fereastră ne urmărea tovarășul. Dar nu era deloc subtil. Doi trecători l-au văzut și au început să râdă.