sâmbătă, 30 iunie 2012

Capela Mauriciu Blank
La marginea Bucurestiului, in padurea Baneasa, se afla capela lui Mauriciu Blank (1848-1929), mare bancher, cofondator al Bancii Marmorosch Blank (vezi articol mai vechi). Edificiul a fost proiectat de arhitectul Duiliu Marcu."Aceasta constructie face parte din grupa lucrarilor mici, in care meritul arhitectului este poate acela de a fi tratat aceasta capela cu suprafete simple, lipsite de ornamente si de a fi pus in evidenta frumusetea materialelor de executie. De altfel, inca din acea epoca (1927) autorul a incercat o simplificare a expresiei lucrarilor sale, poate fara sa reuseasca intotdeauna. La capela din padurea Baneasa proiectantul a lasat sa apara materialul si formele simple, cautand si poate izbutind de data aceasta sa realizeze simplificare si proportia justa.
Un exemplu este aceasta modesta capela executata intr-un cadru verde, in padurea Baneasa, la 8 km de capitala si care, prin simplitatea conceptiei si prin gasirea unor proportii adecvate, poate fi asezata in grupa lucrarilor de arhitectura romaneasc moderna. Tema capelei cerea 5 locuri de morminte inzidite la parter si 5 locuri vizibile pentru sarcofage de piatra asezate deasupra celor dintai.
Cei 12 contraforti exteriori sustin o calota sferica executata din piatra. Interiorul este dominat de o cupola joasa, sustinuta de 6 grupuri de cate 3 colonete de piatra. Pardoseala este din placi de marmura, iar peretii din piatra de Başchioi. Cupola interioara s-a tencuit cu var, deoarece a fost rezervata pentru o fresca. 
Fatadele s-au realizat din caramida aparenta de calitate obisnuita, anume aleasa. Elementele albe s-au realizat din piatra de Başchioi. Cele 12 medalioane sculptate, prevazute in proiect si pentru care au fost lasate goluri rotunde, nu s-au executat. Astfel conceptia arhitectului nu a fost realizata in intregime, iar lipsa medalioanelor de piatra se fac simtita.
Usa de intrare, executata din fier forjat, ca si panoul de piatra de deasupra usii, care contine inscriptia, sunt inspirate din vechea arhitectura romaneasca."


luni, 25 iunie 2012

vineri, 22 iunie 2012

Edificii Istorice 1 (Radio Club XXL)

Emisiune difuzată la Radio Club XXL România pe data de 22 iunie 2012.

Cu alte cuvinte, un mic debut al unei emisiuni la un radio online. Sper să fie interesant şi să treceţi cu vederea peste greşelile de dicţie pe care voi încerca să mi le îndrept data viitoare. Audiţie plăcută celor interesaţi! 

Palatul Adevarul

marți, 19 iunie 2012

Fosta autobaza "Serban Voda"

Pe vremuri, aici se întâlneau tramvaiele trase de cai și cele electrice. Rețeaua de tramvai se extindea și era prioritară construirea unui nou depou. Astfel, la începutul secolului al XX-lea, pe Calea Șerban Vodă, s-a înființat Societatea Tramvaiu Nou, cu două hale pentru vagoane. Acesta a fost al treilea depou inaugurat după Bonaparte - cel de la Victoriei, de la Teilor și cel de pe Vasile Lascăr, demolat după anul 2000.

După Primul Război Mondial depoul Șerban Vodă a fost modernizat, iar aici au fost adăpostite mai ales tramvaiele electrice. Asta s-a întâmplat până în 1964, când depoul și-a pierdut rostul pentru că linia de acolo a fost desființată. Noile lucrări pentru Magistrala Nord-Sud și reorganizarea circulației în Piața Unirii au transformat vechiul depou în autobază pentru noile autobuze. Aici s-au tras mașinile Leyland și Ik4, dar numai până în 1987, când a fost desființată definitiv și a rămas doar un garaj tehnic alături de câteva servicii precum cel Comercial și cel de Control.

Situația a degenerat și mai mult după revoluție. Fostul depou a ajuns garaj al firmei de salubrizare REBU, iar de curând halele părăsite, ruginite și prădate au ajuns sub grija unor rromi care-și mai petrec veacul pe-acolo.

sâmbătă, 16 iunie 2012

joi, 14 iunie 2012

Inaltimi Bucurestene


Baratia si Magazinul Cocor

Piata Romei, Pasajul Latin. In stanga, fostul Magazin Bucuresti.

Bulevardul Magheru

Facultatea de Arhitectura "Ion Mincu"

Fantana, Universitatea si Facultatea de Arhitectura

Plan indepartat: Palatul Telefoanelor, Hotel Novotel, blocul turn
Plan apropiat: Hotelul Muntenia, Biserica Enei (Sf. Nicolae Dintr-o Zi)

Biserica Doamnei