Header Ads

Orzaria Fabricii de bere Grivita
Puțini știu că fosta fabrică de bere Gambrinus se numea la origini fabrica Luther, după un mare industriaș neamț. El a construit fabrica de bere cu abur în 1869, într-o zonă care, la vremea aceea, se afla la marginea Bucureștiului. Berea Luther a ajuns repede una dintre cele mai solicitate în hanuri și restaurante, iar peste câțiva ani fabrica a devenit furnizor al Curții Regale a României. Dar și-a pierdut repede statutul și cota de piață, la concurență cu o fabrică de bere din Rahova, ținută de un om de afaceri. După moartea lui Erhard Luther în 1890 afacerea a fost preluată de soția lui, Sofia, care a reușit să intre cu ea în secolul XX, după care a vândut-o fraților Czell, niște afaceriști nemți din Brașov. Aceștia au modernizat-o, producția a crescut considerabil, iar în timpul Primului Război Mondial a produs chiar siropuri și sos de tomate. Comuniștii au naționalizat fabrica în 1948, i-au schimbat numele în Întreprinderea de bere București - Fabrica „Griviţa” , iar din anii '70 s-a numit așa cum o știm cu toții, Gambrinus. În 2000 fabrica a fost renovată grație unor investitori britanici și americani. La șapte ani, autoritățile au vrut să o scoată de pe lista monumentelor protejate, ca să facă loc podului Basarab, dar n-au reușit. În prezent fabrica aparține companiei Heineken România, care are de gând să transforme locul într-un ansamblu de clădiri-turn cu parcări și-o piațetă publică, păstrând cele trei clădiri monument – orzăria, mălțăria și pavilionul administrativ. Dar îpână atunci, alte țări își transformă vechile clădiri industriale în muzee, iar prima noastră fabrică de bere e o epavă unde nici măcar boschetarii nu-și mai fac adăpost. Fabrica se află pe șoseaua Orhideelor la nr. 46 și se remarcă foarte ușor datorită curții spațioase și a clădirilor părăsite care o înconjoară. La vremea lor adăposteau secții diverse precum mălțăria sau orzăria, iar o altă clădire găzduia pavilionul administrativ.


Ilustrații oferite de Anonymous


Iată câteva imagini din Orzăria fabricii:


15 comentarii:

 1. Dupa nationaluzare, fabrica a capatat denumirea de "Grivita", nicidecum "Gambrinus". Marca "Gambrinus" de dupa 1990 a fost utilizata din motive de rezonanta in spatiul romanesc, nu are nicio legatura cu berea de dinainte de razboi. Rog documentare mai amanuntita.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. De asemenea, rog o citire mai atenta. Dupa nationalizare a primit numele de Grivita, iar acum vreo 40 de ani, din cate am aflat, s-a facut schimbarea la Gambrinus. Nu stiu ce motive au avut oamenii de a reutiliza numele si nu ma intereseaza.

   Ștergere
  2. Raspuns ignorant, imi pare rau sa spun.

   Ștergere
  3. Voi ramane pana la capat atata timp cat stiu ca ce-am scris e bine. Nu inteleg unde vezi tu buba. Incerc sa ghicesc, cumva partea cu schimbarea in Gambrinus din anii '70?

   Ștergere
  4. buna ai si documentatie tehnica la ea? ma poti contacta in privat? feelikeswan8@gmail.com

   Ștergere
 2. Din ce am citit, Berăria Gambrinus era o afacere demarată de dramaturgul Ion L. Caragiale pe strada Ion Câmpineanu, vizavi de fostul Teatru Naţional și Hotelul Continental, zona hotelului Novotel de pe Calea Victoriei.
  Caragiale a avut mai multe berării- restaurante încă din anul 1893 când avea una în Centrul Vechi, pe strada Gabroveni numită "Berăria Mihalcea și Caragiale", deţinută împreună cu un consilier comunal. În 1895 a deschis Restaurantul Gării iar patru ani mai târziu Berăria "Academia Bene Bibendi" de pe strada Șelari, loc de întâlnire al scriitorilor, avându-i clienţi pe Barbu Ștefănescu Delavrancea, Al. Vlahuţă, George Coșbuc, ca mai târziu, în 1901 să inaugureze Berăria Gambrinus de la Teatru.
  În 1912, după moartea lui I. L. Caragiale, Beraria Gambrinus a fost redeschisa de fabrica de bere Luther care după naţionalizarea comunistă din 1948 primește numele de Întreprinderea de Bere București - Fabrica Grivița iar în 1970 își schimbă numele în Gambrinus.
  Am gasit pe calculator niste reclame mai vechi la Berea Gambrinus - Luther - http://depositfiles.com/files/rfj8r5wky

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, asta am gasit si eu. Superbe ilustratii! Sper ca nu te superi daca am sa updatez articolul cu doua dintre ele :D

   Ștergere
  2. Va invit vineri la deschiderea berariei Gambrinus din KOGALNICEANU

   Ștergere
 3. Este pazita aceasta cladire? Poate fi vizitata?

  RăspundețiȘtergere
 4. Din pacate, chiar azi am vazut cum o macara demola un corp al cladirii, cel dinspre statia RATB Basarab. Treptat, treptat, va fi pus jos. Stie cineva ce si cum? Vrea cineva sa mai ridice un MALL, ceva acolo? Ca sigur e o treaba ilegala, doar e tara nimanui....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. http://www.b365.ro/heineken-a-vandut-fabrica-de-bere-grivi-a-turn-de-birouri-i-supermarket-aprobate-pe-teren_204119.html - blocuri si supermarket.

   Ștergere
  2. Aha, deci ezista o esplicatie, am inteles. Treaba in stil rromanesc, ca de obicei, nimic nou, nimic de mirare....

   Ștergere

Copyright © 2009-2017 by Reptilianul Collective. Un produs Blogger.