Header Ads

Capela Mauriciu Blank
La marginea Bucurestiului, in padurea Baneasa, se afla capela lui Mauriciu Blank (1848-1929), mare bancher, cofondator al Bancii Marmorosch Blank (vezi articol mai vechi). Edificiul a fost proiectat de arhitectul Duiliu Marcu."Aceasta constructie face parte din grupa lucrarilor mici, in care meritul arhitectului este poate acela de a fi tratat aceasta capela cu suprafete simple, lipsite de ornamente si de a fi pus in evidenta frumusetea materialelor de executie. De altfel, inca din acea epoca (1927) autorul a incercat o simplificare a expresiei lucrarilor sale, poate fara sa reuseasca intotdeauna. La capela din padurea Baneasa proiectantul a lasat sa apara materialul si formele simple, cautand si poate izbutind de data aceasta sa realizeze simplificare si proportia justa.
Un exemplu este aceasta modesta capela executata intr-un cadru verde, in padurea Baneasa, la 8 km de capitala si care, prin simplitatea conceptiei si prin gasirea unor proportii adecvate, poate fi asezata in grupa lucrarilor de arhitectura romaneasc moderna. Tema capelei cerea 5 locuri de morminte inzidite la parter si 5 locuri vizibile pentru sarcofage de piatra asezate deasupra celor dintai.
Cei 12 contraforti exteriori sustin o calota sferica executata din piatra. Interiorul este dominat de o cupola joasa, sustinuta de 6 grupuri de cate 3 colonete de piatra. Pardoseala este din placi de marmura, iar peretii din piatra de Başchioi. Cupola interioara s-a tencuit cu var, deoarece a fost rezervata pentru o fresca. 
Fatadele s-au realizat din caramida aparenta de calitate obisnuita, anume aleasa. Elementele albe s-au realizat din piatra de Başchioi. Cele 12 medalioane sculptate, prevazute in proiect si pentru care au fost lasate goluri rotunde, nu s-au executat. Astfel conceptia arhitectului nu a fost realizata in intregime, iar lipsa medalioanelor de piatra se fac simtita.
Usa de intrare, executata din fier forjat, ca si panoul de piatra de deasupra usii, care contine inscriptia, sunt inspirate din vechea arhitectura romaneasca."


11 comentarii:

 1. foarte tare! as vrea sa vad mai multe poze, pare a fi mentinuta intr-o stare destul de buna

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Din pacate este doar o aparenta, capela este profanata. Vor mai aparea si alte poze - detalii.

   Ștergere
  2. adica e deschisa usa?

   Tin minte ca am vazut-o cand eram mic si mergeam cu bunicii la padure, ei mi-au spus ca e "statie de control a nivelului apei"

   Ștergere
  3. E inchisa, dar poti vedea interiorul printre gratii. Partea cu statia de control a nivelului apei m-a amuzat :))

   Ștergere
 2. cum o pot gasii si eu ? poti sa imi dai un punct de reper? padurea baneasa este imensa....multumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cautarea isi are farmecul ei. Fara suparare, dar nu pot sa dau mura-n gura tuturor cu privire la orice informatie banala.

   Ștergere
 3. Răspunsuri
  1. Dintr-o carte de unde sunt si pozele mici de jos. Am gasit pe net niste scanari, dar nu am aflat titlul ei. Altfel il mentionam.

   Ștergere
 4. Misterul consta in explicarea amplasarea mauzoleului in aceasta zona a Padurii Baneasa - denumita AVIANA in epoca...probabil in vecinatatea resedintei familiei...
  Aici a existat o mosie a "Asociatiei Blank" - gasita intr-o insiruire de vecinatati din Baneasa...
  Deci a existat un conac/casa/palat/vila a familiei Blank...astazi cu reperele pierdute, probabil inglobata in incinta actualei Academii de Politie si fosta Scoala de Securitate dupa 1945...
  Fiul lui Mauriciu - Aristide Blank am gasit ca a fost pilot din epoca pionieratului romantic...fiind aviator militar in Razboiul Balcanic si apoi in Primul RM...pasiunea constanta si averea facandu-l fondatorul primei companii de transport aerian civil - Societatea de Navigatie Aeriana Franco-Romana...

  RăspundețiȘtergere
 5. Este usor de gasit. Din strada Padina, dupa unitatea militara cum te duci spre padurea baneasa. Am facut si niste fotografii, dat nu stiu cum sa le postez. Usa de la intrare este deschisa. Se poate intra.

  RăspundețiȘtergere

Copyright © 2009-2017 by Reptilianul Collective. Un produs Blogger.