Header Ads

Beraria Gambrinus de pe Regina Elisabeta

Ruinele vechii berării Gambrinus au rămas astăzi numai în memoria trecătorilor de pe Bulevardul Regina Elisabeta. Alături de uriaşa construcţie rece şi goală a fostului Hotel Cişmigiu, berăria de altădată are o poveste de spus care-mi pare că ignoră actualele modificări aduse şi încercări de reabilitare.


În 1912, arhitectul Nicolas Pissiota împreună cu vărul său, Arghir Culina, au construit "la bulivard birjar, la bulivard" una dintre cele mai frumose clădiri ale Bucureştiului de la început de secol. Era un imobil luxos, cu şase etaje, care ceva mai târziu avea să devină Hotelul Cişmigiu. În august 1941, un anume Naumescu a reînviat numele celebrei berării şi a deschis un restaurant luxos pe care l-a botezat tot "Gambrinus". 

Este bine de ştiut că adevăratul "Gambrinus", deschis în 1901, se afla undeva peste drum de primul Teatru Naţional, distrus în 1941 de bombardamentele americane. Sau, mai pe înţelesul nostru, al celor de astăzi, în zona Palatului Telefoanelor. Berăria era una din afacerile lui Ion Luca Caragiale şi singura rămasa celebră până astăzi. Chiar şi după plecarea lui în Berlin aici a fost locul de întâlnire al oamenilor din lumea teatrală, gazda unor spectacole de jazz, dar şi a celor date de tarafuri lăutăreşti celebre. Prin 1940, clădirea a fost însă demolată. Atunci a murit, de fapt, pentru prima dată, cârciuma lui Caragiale.

PLANUL RESTAURANTULUI GAMBRINUS DE PE B-DUL REGINA ELISABETA2 comentarii:

  1. salut,

    e de precizat ca beraria gambrinus de pe campineanu nu a disparut ca urmare a bombardamentelor; cladirea a fost inlocuita de blocul ce inca sta in picioare (vis-a-vis de novotel)

    RăspundețiȘtergere

Copyright © 2009-2017 by Reptilianul Collective. Un produs Blogger.