Header Ads

Cladirea Adevarul sau Palatul Presei

Cladirea "Adevarul", sediul Tipografiei Luceafarul
Locatie: Str. Constatin Mille


Imediat cum ocolești Cercul Militar, pe strada Constantin Mille te întâmpină Palatul Adevărul, cu cel mai trist chip care a existat vreodată pe-o clădire. Aici a fost unul dintre cele mai cunoscute centre de presă din România, proiectat de arhitectul Ștefan Ciocârlan după modelul palatului Figaro din Paris și inaugurat acum 114 ani.

La șase ani după inaugurare, în 1904, Adevărul a capătat o nouă surată, ziarul Dimineața, iar directorul redacției, Constantin Mille, a cumpărat și fabrica de saci Saint-Frères, anexată palatului, pentru a integra noua echipă. Unificarea celor două clădiri a fost însă stopată de sosirea Primului Război Mondial, iar palatul a fost rechiziționat de comandamentul german care a tipărit aici ziarul Bukarester Tageblatt.

În 1940, Constantin Mille a vândut cele două publicații pe care le deținea bancherului Aristide Blank, iar directorul redacției a devenit Constantin Graur. Acesta a dărâmat clădirea veche a palatului și a înlocuit-o cu una din beton armat, a cumpărat o clădire din vecinătate și într-un final le-a unit cu fabrica. A dotat tipografia cu aparatura cea mai performantă a vremii și a început să tipărească aici încă șase publicații săptămânale, dând naștere perioadei de glorie a gazetelor reunite sub pălăria Adevărul.

Publicația a fost suprimată în 1951 de comuniști și a fost înlocuit cu ziarul Luceafărul, care s-a privatizat după Revoluție. Actualii proprietari nu s-au hotărât ce întrebuințare să dea cladirii. Astăzi, fostul palat zace în uitare, prăbușit într-un somn imobiliar.

„Direcţiunea ziarului Adevĕrul vă roagă să bine voiţi a onora cu presenţa D. inaugurarea noului său local din strada Serindar n. 11, care se va face în ziua de Duminică 3 Maiu, orele 2 p.m. Bucuresci 1898”."Nici o zi fara un rand (scris)"

"+1856-Vestitorul-Romanesc-1837-1855
1849+1889.Timpul
1840+1909.Adevĕrul-1888-1892
+1864.Drepturile-omului-Adevĕrul-Dreptatea
1813+1880.Buciumul-57.Trompeta-Carpatilor-65-77
1833+1896 Nichipercea
1848+1910.Lupta-1884(text lipsa)"
Ziar "Scînteia"- 12 noiembrie 1989

Se cumpără o fabrică de saci din apropiere

Pe parcursul anilor, dezvoltându-se şi cerând spaţiu suplimentar, stabilimentul „Adevĕrul” mai suferă câteva modificări. Mai ales că din 1904 „Adevĕrul” capătă şi o surată, „Dimineaţa”. Astfel, după mai multe amânări, pricinuite de lipsa fondurilor, Constantin Mille cumpără cu 200.000 lei (aur) localul fabricii de saci Saint-Frères, de lângă palatul redacţional.

Se face o unificare provizorie a faţadelor celor două clădiri şi, la etajul întâi al imobilului nou achiziţionat, sunt instalate linotipurile, premieră în presa românească. Mille îşi plănuia pe-atunci să unifice complet cele două localuri însă primul război mondial pune proiectul pe butuci.

În timpul războiului, clădirea e rechiziţionată de comandamentul german, care scoate aici „Bukarester Tageblatt”. După război, prefacerile sunt imposibile, Mille e mulţumit doar să asigure apariţia ziarelor.


Noua conducere – căci Mille vinde, în 1920, ziarele „Adevĕrul” şi „Dimineaţa” bancherului Aristide Blank, iar directorul redacţiei devine Constantin Graur – decide să mai cumpere un imobil din imediata apropiere a redacţiei, în care altădată funcţionase o tipografie. Clădirea veche e culcată la pământ, se construieşte o alta, din beton armat, după care se trece, într-un final, la unificarea celor trei faţade.

Pe 13 noiembrie 1933 apare un număr festiv al „Dimineţii”, în 124 de pagini, care sărbătoreşte tocmai „inaugurarea localului nostru, restaurat şi considerabil mărit”.

Pe prima pagină, un desen de Vermont înfăţişând faţada unificatoare. “Palatul Adevĕrul, terminat anul acesta, adăposteşte ziarele, revistele şi toate publicaţiile, cari apar în editura Adevĕrul”, se precizează într-un articol din numărul festiv.

Suprafaţa totală construită ajunge, în acest mod, la 1.700 metri pătraţi, iar clădirea uriaşă găzduieşte cinci maşini rotative, „care servesc la imprimarea Dimineţii şi Adevĕrului şi a câtorva ziare care se tipăresc la Adevĕrul, birourile adminstraţiei, care se ocupă de vânzarea ziarelor, de publicitate, de abonamente, secţia de editură, un oficiu telegrafo-poştal, sala de expediţie a ziarelor, de unde, „zilnic, odată cu plecarea trenurilor, pornesc în toată ţara zeci de mii de volume, ziare, reviste”, secţia de Tiefdruck, „maşina rotativă cu toate accesoriile unde se imprimă Realitatea Ilustrată”, birourile redacţionale, secretariatele de redacţie, sală de conferinţă, zincografia, legătoria de cărţi, sala maşinilor tipografice plane, sala maşinilor de cules şi tipografia propriu-zisă, depozitul de cărţi, cantina şi „un dormitor higienic pentru oamenii de serviciu care lucrează noaptea”.

Palatul „Adevĕrul” găzduia acum „Adevĕrul”, „Dimineaţa” şi alte şase publicaţii săptămânale. Era perioada de glorie a gazetelor reunite sub pălăria „Adevĕrul”.CLICK pentru marimea initiala!


CLICK pentru marimea initiala!


CLICK pentru marimea initiala!


B-dul Regina ElisabetaPalatul Universul


(surse si fragmente de aici)

30 de comentarii:

 1. Foarte bun articolul , pacat de aceasta zona , majoritatea cladirilor stau in paragina de multi ani ,intreaga strada are un miros "aparte" si la propriu si la figurat ...

  RăspundețiȘtergere
 2. Poate prea multe comentarii strica. Nu stiu, asa e sa fie, cu multe sedii ce erau candva importante. Multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 3. @ Mihai Andreicut - "din cauza ta" am ajuns pe acest blog, asa ca MULTUMESC! :)

  @ Reptilianul - foarte impresionant setul de fotografii si panorame postat aici. Tinand cont ca in interbelic pe str. Sarindar (C-tin Mille) era un du-te-vino si o forfota generalizata a reporterilor care lucrau la diversele gazete, este cu atat mai socant sa vezi starea deplorabila in care au ajuns aceste foste glorii ale presei de dinainte de razboi.

  BRAVO!

  RăspundețiȘtergere
 4. Frumos ai spus "foste glorii ale presei"! Mulumesc

  RăspundețiȘtergere
 5. super toate postarile tale nu te opri
  vezi ca la gara de nord este fostul magazin sora acum e in paragina vezi poate afli ceva despre el
  de fapt in zona aceea sunt multe cladiri vechi si abandonate pacat de ele
  am prins vremurile cu mosilor vechi calea dudessti cu cruce de piatra dar din pacate atunci nu eram asa tehnologizati in alr fotografiei acum mi-au rama doar amintirile pe care le mai invii tu cand mai faci postari
  succes

  RăspundețiȘtergere
 6. Multumesc Lidia! Voi tine cont de locatiile pe care mi le-ai impartasit sio ma bucur ca pot trezi astfel de sentimente celor care imi citesc articolele si-mi urmaresc fotografiile!

  RăspundețiȘtergere
 7. Excelente imaginile! Acum cativa ani am facut o poza asemanatoare prin acel gang dar nu mi-am dat seama ca se poate intra ( http://mnegutu.deviantart.com/art/Your-escape-61179423 ) . Am reusit atunci sa intru doar in cladirea Editurii Tehnice, chiar de peste drum. Oricum felicitari pentru blog, continutul este exceptional!

  RăspundețiȘtergere
 8. Se pare ca era mai intreg ca azi. Va fi daramat in cam doua luni. Asa se zvonea. Multumesc frumos!

  RăspundețiȘtergere
 9. Îmi plac fotografiile.
  Păcat că ele nu intră în contact cu spiritul românilor. Cumva ne facem că nu mai vedem altceva decât mâncarea pe care trebuie să o avem mâine pe masă. Indiferenţa a ajuns un fel de cangrenă care ne muşcă ba printr-o clădire istorică lăsată într-o părăsire criminală, ba printr-un teren de baschet aşezat lângă un cimitir, va prin maşini de lux conduse cu grijă de gropi...

  RăspundețiȘtergere
 10. UPDATE: am trecut azi, 17.06.2011 pe acolo si am fost oprit de un badigard care mi-a spus ca edificiul a fost cumparat si va fi renovat. Sa speram!

  RăspundețiȘtergere
 11. Alta mancare de peste! :)) asa sa fie!

  RăspundețiȘtergere
 12. ieri am ajuns si pe aici din intamplare :).... am trecut linistita pe langa paznicul ce trebuia sa ma opreasca .... singura intrebare care mi.a aruncat.o intr.un sictir a fost daca vreau sa fac poze:))i.am raspuns ca da si am plecat mai departe....

  RăspundețiȘtergere
 13. Da, eu as mai intra aici, cred... :-?

  RăspundețiȘtergere
 14. De obicei fetele au mai mult noroc sa treaca de paznici.

  RăspundețiȘtergere
 15. Nu a-ti gasit nimic interesant prin interior? Acte vechi, carti etc?

  RăspundețiȘtergere
 16. am gasit ziare de dinainte de 1989 si dupa. Carti si acte nu prea erau. Era in schimb un album mare cu toate etichetele tiparite de tipografia Luceafarul, pe care l-am lasat acolo.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu v-ati gandit niciodata sa adunati "o arhiva" de documente, albume, ziare, acte si ce mai gasiti prin cladirile explorate? Nu te-ai gandit ca acel album ar fi interesant de vazut peste 30 de ani daca l-ai pastra? Daca ramane in acea cladire cu siguranta va fi gasit de un boschetar ce ii va da foc sa se incalzeasca...

   Ștergere
  2. Am adunat. Am multe documente, poze vechi, carti din locurile pe care le-am explorat. Cat despre albumul ala era foarte mare si atrageam atentia daca il caram dupa noi. Posibil sa-l fi gasit proprietarul care se spune ca doreste refacerea cladirii.

   Ștergere
  3. Refacerea cladirii? Excelent!! Sa scrii despre lucrari, daca intradevar se vor ivi! Vorbim mai multe pe messenger!

   Ștergere
  4. Buna ziua!

   Stiti cumva cum as putea intra in posesia planurilor/releveului acestei cladiri? Ma intereseaza pentru un proiect de diploma.. Daca ma puteti ajuta cu orice informatie as fi recunoscatoare! Multumesc!

   Ștergere
  5. Cred ca pentru asta ar trebui sa vorbesti cu paznicul sa-ti dea numarul de telefon al proprietarului.

   Ștergere
  6. Mersi! voi incerca!

   Ștergere
 17. Imaginele sunt extraordinare, la fel ca pasiunea ta care e una destul de rar intalnita. Faci adevarata munca de arheologie urbana. Aceste cladiri azi sunt, maine pot fi daramate fara a lasa o singura urma vizuala. Ai strans aici un material inedit pentru arhitecti, istorici de arta şi diversi pasionati de viata urbanistica. Ca arhivist, am avut curiozitatea sa caut informatii legate de arhivele fostelor ziare interbelice, Adevarul şi Universul şi aşa am dat peste blogul tau. Cand ma refer la Arhivele acestor ziare nu ma refer la acele periodice care se gasesc azi in biblioteci, ma refer la documentele care au stat in spatele editarii acestor ziare. Oricum pe pagina Arhivelor Nationale nu apare nicio informatie! Spre exemplu, ma intreb daca s-a pastrat pe undeva colectia de fotografii a acestor ziare daca ea a existat? Ai patruns si in cladirea Universul ca nu am vazut fotografii?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Salut, in principiu asta incerc sa fac, sa colectionez. Am gasit multe ziare prin Adevarul si le-am luat si le-am ferit de tiganii care colindau in vremea aia cladirea. Ar trebui sa se pastreze o colectie de fotografii precum cele ale lui Iosif Berman. In Universul voi intra in decembrie.

   Ștergere
 18. Crezi ca se mai poate intra azi acolo ?

  RăspundețiȘtergere
 19. am lucrat acolo 1987 1993 nu cred cum a ajuns poligrafia luceafarul. doamne cati oamenii mancau paine de acolo. ce ambianta era toate acele sectii functiona era totul viu iar acum nu e decat ruina ma doare sufletul cand privesc. multumesc ptr aceste imagini. cu stima si respect ptr dumneavoastra. ion puiu

  RăspundețiȘtergere
 20. Buna ziua,este adevarat ce spune Dl Ion Puiu despre aceasta tipografie.
  Si eu am lucrat acolo aproape 5 ani in 1987-1992 .Era o ambianta minunata cu oameni minunati de la care aveai ce invata.Pacat ca Statul a permis vinderea acestui edificiu in vederea construirii unui hotel (eu asa am auzit!)Aceste imagini imi starnesc cele mai frumoase amintiri din tinerete dar si mahnire despre cum a ajuns aceasta cladire din pacate speculata de hoti!! Cu respect pentru Reptilianul

  RăspundețiȘtergere

Copyright © 2009-2017 by Reptilianul Collective. Un produs Blogger.