Header Ads

Manastirea Chiajna

Ruinele Manastirii Chiajna se afla la periferia Bucurestiului, la marginea cartierului Giuleşti-Sârbi, langa o groapa de gunoi. Constructia ei a inceput in timpul domniei lui Alexandru Ipsilanti (1774-1782) şi a fost terminata în timpul domnului fanariot Nicolae Mavrogheni (1786-1790). A fost construită în stil neoclasic, având dimensiuni mari pentru acea vreme: 43 metri lungime si 18 inaltime, ziduri groase de 1 si 2 metri.
Urma să să fie unul dintre cele mai importante lăcaşuri de cult româneşti ale vremii, însă nu s-a întâmplat aşa. Preoţii nu au slujit niciodată în ea, fiind bombardată de către turci chiar înainte de sfinţire. Aceştia crezuseră că acolo ar fi fost mai degrabă o cetate, şi din acest motiv au încercat să o distrugă. Astfel, toate actele ei au ars în întregime. Cu toate acestea, construcţia a rămas în picioare. Turla bisericii s-a prabusit abia la cutremurul din 1977.

Mănăstirea a fost părasită pe timpul ciumei din vremea domniei lui Alexandru Ipsilanti. Alte surse susţin că mănăstirea funcţiona în 1792, dar a fost părasită în vremea ciumei, cand domnitor era Mihai Sutu. Una din legende spune ca insusi mitropolitul Tarii Romanesti, Cozma, a murit din aceasta cauza chiar in aceasta biserica.


Alexandru Ipsilanti si Nicolae Mavrogheni
Filmul Craii de Curtea Veche (1995), ecranizat dupa romanul lui Matei Caragiale.
Au avut loc filmari in manastirea Chiajna.


9 comentarii:

 1. Ce tare, au crescut maci la Chiajna? :)))

  RăspundețiȘtergere
 2. http://candela-aprinsa.blogspot.com/2011/08/salvati-manastirea-chiajna.html


  poate reusesti sa pui si tu la tine pe blog..multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 3. am inteles ca acum se reface biserica si este in constructie...este adevarat ?

  RăspundețiȘtergere
 4. Un monument istoric impresionant. Pacat de halul in care a ajuns. Inca de cand eram copil am ramas impreionat de aceasta ruina pe langa care am trecut cu trenul. Sper sa ajung cat de curand sa fac si eu niste fotografii acolo

  RăspundețiȘtergere
 5. Marc:
  Ceea ce era admirat de toti oamenii, acum a devenit ceva interzis. Cu totii ne bucuram ca se intampla ceva acolo si speram la prezervarea sitului. Se spunea ca manastirea va fi reconstruita pastrand arhitectura atat cat se putea pastra.

  Cu fiecare vizita acolo te simti nedorit: daca atunci cand acei calugari s-au asezat acolo (nu fara aprobare de la BOR ce a devenit un stat in stat) puteai merge sa vizitezi, fiind intampinat cu un Doamne ajuta... acum nu ai voie sa pasesti pe poarta chiar daca este larg deschisa. De ani de zile s-au adunat bani, s-au facut subscriptii pentru a se reconstrui... Deci acolo trebuia sa fie un santier!!! Ei si-au construit chilii (putin spus chilii, ca arata ca o casa cu etaj) si au construit o biserica din lemn ce e construita in stil maramuresean. Nu inteleg care a fost scopul construirii bisericii, in apropiere existand o biserica imensa.

  Sa revin: zona este pazita de un administrator, mai degraba paznic, ce e in stare sa iti dea in cap daca vrei sa faci o poza ruinei (chiar daca faci o poza de pe camp, in afara curtii ce imprejmuieste ruina). Tot in cap iti da si daca indraznesti sa te apropii mai mult decat considera el. Deci ca toata lumea sa stie: accesul la Chiajna este interzis!!!!

  Esti atentionat ca exista monitorizare video. Stiu sigur ca nu au avut probleme calugarii cu tiganii din zona asa cum mint cu nerusinare. Sunt unul din aceia ce a ajutat cand primii calugari s-au stabilit acolo. Pentru cine nu stie, cei doi calugari ce au inceput ceva acolo, au fost stramutati la alte lacasuri de cult. Bor a pus mana pe acel loc si se comporta foarte urat.

  Cautati in google : Manastirea Chiajna septembrie 2013 sau Vizitatori goniti de la Manastirea Chiajna.

  RăspundețiȘtergere

Copyright © 2009-2017 by Reptilianul Collective. Un produs Blogger.