Header Ads

Simbolistica drapelului Romaniei

În 1848, steagul adoptat de către revoluţionari ca drapel al Ţării Româneşti a fost tricolorul albastru-galben-roşu (cu albastrul sus, deci, conform semnificaţiei „Libertate, Dreptate, Frăţie”). Acest tricolor apare atunci deasemenea în Moldova, în Ardeal (de exemplu la Adunarea de la Blaj) şi până la Paris (unde este arborat la 26 aprilie 1848 de către studenţii români care salutau noul guvern revoluţionar cu un tricolor „ca semn al unirii moldovenilor cu muntenii” (Conform Gazetei de Transilvania, anul XI, nr. 34 din 26 aprilie 1848, p. 140.)


Albastru-Galben-Rosu este reprezentarea cromatica a sloganului revolutionarilor de la 1848, respectiv a elitei romanesti cu caracter masonic: „Libertate, Dreptate, Frăţie”.
  • Albastru indica cerul si ne indreapta gandul spre Libertate.
  • Galben reprezinta soarele si calitatile lui imperiale in simbolistica, precum acela al Marelui Judecator care face Dreptate.
  • Rosu simbolizeaza legatura fraterna dintre oameni si necesitatea sacrificiului suprem, precum deviza "Toti pentru unul si unul pentru toti". Rosu reprezinta Fratia.

Pentru mine este clar ca avem un drapel care inca mai striga mottoul acelor oameni. Ne vorbeste prin culori in cazul in care unii dintre noi si-au pierdut auzul.


Niciun comentariu

Copyright © 2009-2017 by Reptilianul Collective. Un produs Blogger.