Header Ads

Banca Marmorosch Blank & Co


Banca Marmorosch, Blank & Co este o bancă istorică românească înființată în 1848 de către Jacob Marmorosch. Acesta s-a asociat cu Mauriciu Blank la 1 ianuarie 1864 și au pus bazele noii bănci , cu numele consacrat. A avut sediul în Palatul Băncii Marmorosch Blank din București. Este cunoscută pentru importanța pe care a avut-o la începutul anilor 1920, pentru implicarea în politica românească, dar și pentru răsunătorul ei faliment din 1931. A fost desființată în 1948.


Palatul Băncii Marmorosch Blank a fost sediul Băncii Marmorosch Blank în perioada interbelică, construit între anii 1915-1923, după planurile arhitectului Petre Antonescu. Edificiul este construit într-o tendinţă neoromânească formată din mai multe stiluri: bizantine, gotice, moldoveneşti. În interior, palatul este decorat în stilul Art Nouveau şi Art Deco de către Cecilia Cuţescu Storck. În anul 1993, după un proiect al arhitectului Tiberiu Boitan, clădirea a fost extinsă spre centrul vechi.


Pe locul aripei de vest a actualei banci se afla casa Generalului Nicolae Mavros.
(vezi rubrica despre societatea secreta Fratia
cu privire la locul de intalnire al membrilor)Un comentariu:

  1. In cartea 'Podul Mogosoaei povestea unei strazi' de Gheorghe Crutzescu se vorbeste despre Nicolae MAVROS (1782– 1868), mare aga si general care a contribuit la organizarea controlului sanitar al Dunarii iar intre anii 1829-1851 a condus reteaua carantinei.
    Om politic, arheolog amator de relicve, deplasarile i-au permis sa efectueze si cercetari de suprafata care l-au condus la identificarea a numeroase vestigii arheologice, unele dintre ele fiind incluse în colectia sa pe care a donat-o pentru a deveni nucleul constituireii Muzeului National de Antichitati precursorul Muzeului National de Istorie.

    RăspundețiȘtergere

Copyright © 2009-2017 by Reptilianul Collective. Un produs Blogger.