Header Ads

Cine a ucis-o pe Doamna cu umbrelă?


În cimitirul Bellu, la figura 65, se află statuia Katalinei Boschott, sculptată de Raffaello Romanelli. Opera mai este cunoscută și sub alte denumiri precum "doamna cu umbrelă" sau "doamna în alb". Nu am găsit multe detalii certe despre această doamnă. Se cunoaște faptul că a fost profesoară de limbi străine şi, de asemenea, se zvonește ca ar fi fost amanta regelui Carol I sau a industriașului George Assan. Însă sunt lucruri mai clare și mai lămurite precum indiciile lăsate în urma morții ei. Cu o hartă și un creion se putea descifra unul dintre misterele cimitirului Bellu. 


Pe mormântul de granit roșu scria în franceză, cu litere aurite: Cet animal de médecin ma tuée! Herkulesbad - Mehadia 11-12 Août 1906 ("Animalul ăsta de doctor m-a ucis! Băile Herculane - Mehadia 11-12 August 1906"). Astăzi, în locul literelor au rămas doar urmele lor. Au fost furate după revoluția din 1989 de hoții cimitirelor. Fraza mai sus menționată acuză fără reținere persoana vinovată de moartea ei. În acest context, dacă statuia ar prinde viață, cel mai probabil ar arăta cu degetul către făptaș. Cum acest lucru nu se va întâmpla niciodată, am luat în considerare poziția statuii, implicit a privirii ei. Am trasat pe hartă o linie de-a lungul acesteia și m-am oprit la cavoul Profesorului Doctor Mina Minovici (fig.52) cu o oarecare uimire. Ambele morminte sunt situate în inima sau în zona cea mai veche a cimitirului. Interesant este că cele două personaje au fost contemporane. Katalina Boschott a murit în 1906, iar Dr. Mina Minovici a trăit între anii 1858-1933. 
Concluzia la care am ajuns se desprinde foarte ușor din cele relatate. Un anonim a înregistrat mărturisirile Katalinei referitoare la viitoarea ei moarte. Posibil ca acesta să-și fi ținut un jurnal secret. Personajul necunoscut a transformat informațiile vitale în indicii menite să mustre vreme îndelungată pe cel ce, prin metode necunoscute, a ucis-o. 


Mina Minovici (n. 30 aprilie 1858, Brăila - d. 25 aprilie 1933, Bucureşti) a fost un medic legist şi farmacist român. Este faimos pentru studiile aprofundate despre alacaloizii cadaverici, putrefacţie, simularea bolilor mintale şi antropologie medico-legală. Este fondatorul şcolii române de medicină judiciară şi a fost directorul primului Institut de Medicină Legală din România, construit în 1892. Fondator al sistemului medico-legal modern, a fost una dintre cele mai proeminente personaliăţi din acest domeniu din Europa timpurilor sale. În 1907, la un an după moartea Katalinei, publică Sur la criminalité féminine en Roumanie, în „Archives d'anthropolgie criminelle”. (sursă wikipedia)
 13 comentarii:

 1. Detectivul din cimitir. Interesanta investigatie,oamenii duc cu ei in morminte povesti tumultoase de viata. Pacat ca in tara noastra nu sunt pretuite cladirile, muzeele si chiar mormintele care ascund adevarate povesti.Frumos articol.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. haha :D multemesc pentru apreciere. Sunt multe lucruri care ar trebui sa se intample in tara noastra.

   Ștergere
 2. Răspunsuri
  1. Sper ca am reusit sa starnesc imaginatia si curiozitatea de a investiga a unora. Nu stiu in ce masura as putea verifica cateva ipoteze mai sus mentionate. Ma refer la dovezi palpabile, acte, jurnale, notite etc. Totusi eu inca mai cred ca ipoteza este foarte plauzibila. Posibil partea a doua se va lega de aceste dovezi.

   Ștergere
 3. felicitari pentru articol foarte interesant, as vrea mai multe articole de genul

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc! Voi face un scurt documentar despre asta in viitorul apropiat.

   Ștergere
 4. Bun, dar "Doamna cu umbrela" a murit in 1906, iar "animalul de doctor" in 1933. Cum de statuia "victimei" tintuieste cu privirea "faptasul" decedat cu 27 de ani mai tarziu?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. De obicei, familiile instarite si oamenii de vaza aveau mormintele/criptele deja facute cu ceva timp inainte. Si astazi se practica.

   Ștergere
  2. Datorita activitatii tale in domeniul foto, documentare, cercetare privind monumente lasate in paragina, ai ajuns de tanar sa fii o personalitate in domeniu. Nu lasa ca ce ai castigat ca prestanta sa fie erodat de teorii trase de par. Nu exclud in totalitate ipoteza ta, dar nu trebuie sa uitam ca doctorul care a omorat-o pe doamna cu umbrela trebuia sa trateze oameni vii pe cand Minovici se ocupa de morti din 1892 cand a devenit directorul morgii. In plus daca mai cauti si alte pareri: http://www.historia.ro/node/2114 vei gasi ca se spune ca fata nu a murit in Bucuresti. Oricum, ai facut sa se vorbeasca de lucruri interesante. Succes in viitor :) !

   Ștergere
 5. Teoria asta o circula numai babele. Imi pare rau sa ti-o spun, dar pe cat de romantic suna "misterul" din cimitir, toata povestea asta a fost inventata de mult de oameni care nu aveau ce face. Sa fim seriosi, te-ai luat dupa privirea statuii si ai gasit in directia respectiva un doctor? Ia cauta mai bine si cred ca gasesti inca 20 in aceeasi zona. Nici daca folosesti un laser nu ai atata precizie la juma' de cimitir distanta, mai ales in vremurile alea. Si daca tot iti plac zvonurile si povestile de groaza, sa stii ca esta o superstitie legata de fotografiatul mormintelor. Cica nu aduce decat ghinion si chiar boli si moarte. Asa ca nu mai crede toate povestile babesti si documenteaza-te serios daca vrei sa fii trata ca atare. In rest, ma bucur ca generatiile tinere mai au interes in cladiri si monumente de patrimoniu, chiar daca o fac intr-un mod diletant.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu stiu ce babe asculti tu de-ai auzit ipoteza pe care eu am prezentat-o aici. Nu-am spus nimic din zvonuri si povesti de groaza sau despre fotografiatul fantomelor. Ma faci sa rad. Repet, e o ipoteza pe care am argumentat-o si care poate suferi schimbari in functie de viitoarele cercetari. Restul vorbelor tale sunt neinspirate. Si, da, sa fim seriosi, ai stat tu sa numeri doctorii din aria aia? Daca tie ti se pare o munca de titan sa calculezi si sa afli o banala directie pe o raza de circa 50m inseamna ca nu esti mai mare decat o furnica in lumea asta, dragul meu Gorrilla. Ma bucur ca te bucuri si multumesc de comentariu!

   Ștergere
 6. Mie mi-a placut Reptilianule. De la mine ai o bila alba !

  RăspundețiȘtergere

Copyright © 2009-2017 by Reptilianul Collective. Un produs Blogger.